Weer 700 asielzoekers buiten, maar 'LHBTi-units' Ter Apel leeg

Weer 700 asielzoekers buiten, maar 'LHBTi-units' Ter Apel leeg 

25 augustus 2022 - 13:47

Zucht... Afgelopen nacht hebben opnieuw zo'n 700 mensen in Ter Apel buiten de nacht doorgebracht. In de open buitenlucht (want tentjes zijn ten strengste verboden). Is er dan helemáál geen plek? Jawel: er zijn in het aanmeldcentrum (en in andere azc's) speciale LHBTi-units voor LHBTi-asielzoekers. Alleen die staan al maanden leeg.

Is het dan misschien een idee om die open te stellen? Nou inderdaad, en dat vindt de organisatie LGBT Asylum Support ook. Niet voor de rest van de asielzoekers natuurlijk. Per unit is er plek voor acht mensen. Hoeveel units er in totaal zijn is niet duidelijk, maar wel dat er LHBTi-asielzoekers zijn die zich aanmelden.

"Het is onbegrijpelijk en ontoelaatbaar dat een zeer kwetsbare groep van LHBTi-asielzoekers die doodsangsten uitstaan voor de ingang van azc Ter Apel, geen gebruik kunnen maken van lege kamers die juist voor hen bedoeld zijn, slechts een paar honderd meter verderop", aldus de voorzitter van deze belangengroep. Waarom de units precies leeg blijven, is voor de organisatie onduidelijk.

Artsen zonder Grenzen springt bij, burgervader geeft kabinet ultimatum

Ondertussen verleent Artsen zonder Grenzen vanaf vandaag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum. Het is de eerste keer dat AzG medische hulp biedt in Nederland. En dat vindt staatssecretaris Van den Burg dan ook "heel erg".

En dan burgemeester Koen Schuiling. Die eist dat het kabinet ervoor zorgt (lees: andere gemeenten dwingt) om alle buitenslapers bij Ter Apel voor vrijdag ergens anders onderdak te bieden. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt als het kabinet de eis van burgervader naast zich neerlegt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml