Weer een rechtelijke dwaling: 'Dader' Rosmalense flatmoord vrijgesproken

Weer een rechtelijke dwaling: 'Dader' Rosmalense flatmoord vrijgesproken 

05 september 2022 - 15:48

Na de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak-Lucia de B., kennen we weer een zaak met een geruchtmakende rechtelijke dwaling. Rob B. is zojuist in de zaak over de zogenaamde Rosmalense flatmoord door het gerechtshof in Arnhem 22 jaar (!) na dato vrijgesproken. 

Eerder kreeg hij tbs met dwangverpleging opgelegd voor het doden van zijn partner in april 2000. Op de bewuste 10 april 2000 vond B. slachtoffer Regie van den Hoogen (37) met een doorgesneden keel in de hal van hun gezamenlijke woning in de Rosmalense wijk Hintham. De man heeft betrokkenheid bij haar dood altijd ontkend en dacht dat ze zelfmoord had gepleegd, maar volgens 'deskundigen' kon dat niet.

Zowel de rechtbank als het hof in Den Bosch veroordeelden hem voor doodslag en legden tbs op. De tbs-maatregel eindigde in 2017. De Hoge Raad bepaalde in 2020 dat de zaak opnieuw moest worden gedaan. Nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees nu uit dat zelfmoord een waarschijnlijker scenario was dan moord of doodslag.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand tijdens de behandeling van de zaak vrijspraak. De aanklaagster noemde de kwestie "bijzonder pijnlijk". Het OM liet in het midden of de vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Het kan ook heel goed zo zijn dat ze onder invloed van waandenkbeelden iets uit haar hals wilde wegsnijden. Haar huisarts verklaarde namelijk kort voor haar dood dat ze aan hem had gevraagd iets uit haar nek te snijden. Deze mogelijk ontlastende verklaring is in de oorspronkelijke rechtszaak tegen B. nooit gebruikt. Zowel B. als zijn vriendin hadden last van psychische problemen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml