Anti-Zwarte Piet weigermoeders houden kids thuis
Binnenland

Anti-Zwarte Piet weigermoeders houden kids thuis.

Jooo, leerplichtambtenaren. Leest u even mee? Nieuw hoofdstuk in de Zwarte Pietendiscussie: je kind thuishouden van school, want Sinterklaasfeest mét Zwarte Piet = verderfelijk vergif.

En het is wel een dingetje hoor. Vorige week was er een leerplichtambtenaar die in een schrijven aan ouders verkondigde dat het Sinterklaasfeest 'onderdeel is van het lesprogramma' en dat kindertjes dus gewoon op school verwacht worden.

Chocoladereep

Toch zijn er een hoop 'slachtoffers' die het niet meer pikken en voor eigen rechter spelen. Eén van die ouders, de Zaanse Jeanne Gnimavo-Wennenkendonk, zegt: "Mijn dochter kwam eind vorige maand verdrietig thuis omdat ze was uitgescholden voor chocoladereep. Dat was voor mij aanleiding om over de Sintviering te gaan praten. Toen bleek dat ik mijn zin niet kreeg er niets aangepast werd. Mijn kinderen zijn er dus niet bij."

Ook de Rotterdamse Dorien Visser is zo'n protestmoeder. Haar kinderen, die dankzij een donkere vader een donkere huidskleur hebben, zijn meermaals uitgemaakt voor Zwarte Piet. Visser kiest er daarom voor om haar kinderen niet meer met Zwarte Piet te confronteren.

Geen controle

Al met al blijken er meerdere gezinnen die hun kinderen gewoon thuis houden uit protest. Dat kan ook, omdat leerplichtambtenaren er helemaal niet op controleren. Vragen wij ons toch af hoe dat kan. Wat is volgens u de kerntaak van een leerplichtambtenaar? Juist ja. Of zijn het soms allemaal omgeschoolde handhavers die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn? Of alleen controle voor en na vakanties? Ach, natuurlijk. Het woord ambtenaar is hier allesomvattend. Sorry.

Maar dan weet u dus dat als uw kind wordt uitgescholden voor bijvoorbeeld 'kaaskop', dat u als overbezorgde ouder dan maar beter elke supermarkt kunt mijden om pijnlijke melkproduct-confrontaties te voorkomen. Elke kaasboer in de ban. Ook geen tv meer kijken, want immers kans op een kaas-reclame met als resultaat een teer kinderzieltje dat getekend is voor het leven.

Moeten we nog doorgaan of...?

Alle artikelen geladen. Overzicht →