'Weinig jihadisten keren terug, juist nu alert blijven' 

06 februari 2018 - 10:57

Het IS-kalifaat bestaat zo goed als niet meer en tot nu toe houden we teruggekeerde strijders redelijk buiten de deur, of in elk geval van de straat. Als klap op de vuurpijl daalt het aantal (grote) aanslagen in Europa. Reden voor feest dus, of toch niet?

Van de 5.000 Europeanen die de afgelopen jaren vertrokken naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij IS, zijn er inmiddels 1.500 teruggekeerd. De meesten deden dat voor 2015, vaak omdat het Kalifaat toch niet zo leuk bleek te zijn als dat ze van tevoren dachten, blijkt uit onderzoek.

Die paar mensen die nu nog druppelsgewijs terugkeren, worden meteen veilig achter slot en grendel gezet. Tegelijkertijd daalt het aantal doden als gevolg van terreuraanslagen. Maar dat is volgens de onderzoekers geen reden om rustig achterover te leunen.

"We moeten nu voorkomen dat er straks weer een nieuwe generatie strijders opstaat", concluderen zeven terreurexperts in het rapport. "Dit is hét moment om in Europa de oorzaken van het extremisme aan te pakken, zoals polarisatie en sociale uitsluiting."

Doen we dat niet, dan zal er in de toekomst weer een nieuwe generatie plofterroristen opstaan om dood en verderf te zaaien. Mogelijk spelen zogenaamde 'jihad-veteranen' daarbij dan een grote rol, mensen die wel zijn teruggekeerd, maar hun ideologie niet hebben afgezworen. Dit soort lui beginnen in de cel vaak al met het bewerken van de gedachten van hun mede-gevangenen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie