Welke VVD'er gaat puinhopen Rutte opruimen? Een analyse!

Welke VVD'er gaat puinhopen Rutte opruimen? Een analyse! 

11 juli 2023 - 11:33

Het grote speculeren is begonnen. Nu Mark Rutte zelf eindelijk door had dat hij misschien niet meer de juiste man op de juiste plaats was (beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen) is natuurlijk de grote vraag wie Teflon Mark gaat opvolgen. Wie durft de handschoen op te pakken bij de VVD en de grote schoenen van Mark te vullen?

Grote schoenen, denkt u misschien? Hoezo grote schoenen? Rutte is toch de man die als geen ander aan het pluche kleefde, die macht alsmaar belangrijker begon te vinden dan het landsbelang? De man die de ene na de andere motie van wantrouwen aan de broek kreeg en als het hem het beste uitkwam gewoon glashard stond te liegen in de Tweede Kamer? Die het land opzadelde met onmogelijke problemen op het gebied van wonen, zorg, asiel, toeslagen, gaswinning, stikstof, boeren en ga zo maar door? Waarom zou je die willen opvolgen?

Nou ja, VVD'ers blijven toch VVD'ers. Die hebben niet alleen jarenlang aan een hardnekkige vorm van het Stockholm-syndroom geleden, nu is het ook nog eens wachten totdat de ene na de andere VVD'er zich opwerpt om hun voormalig gijzelnemer op te volgen. Probleem is wel dat de VVD de afgelopen zeventien jaar Mark Rutte is gewórden en als je binnen de partij carrière wilde maken je vooral ja-en-amen moest knikken (hallo Sophie Hermans) en de partij daardoor tegenwoordig totaal geen karakters en persoonlijkheden meer bezit.

De enige naam waarvan je zou kunnen denken: mhoaw, dat zou zo'n slechte nog niet zijn, die heeft maar direct aangegeven dat hij zijn vingers niet gaat branden aan de puinhopen van dertien jaar premierschap van Rutte. Gisteravond zei voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff bij Op1 (niet dat we dat gekeken hebben hoor, we zijn niet levensmoe) dat hij het leiderschap van de VVD niet ziet zitten. 'Het past niet bij mijn ambities hoe ik vader wil zijn, echtgenoot wil zijn, vriend wil zijn. En het past ook niet bij mijn ambities op werkgebied.'

Helder. Maar dan wordt ook meteen duidelijk hoe akelig leeg de partij verder is. Want wie blijft er dan over? Edith Schippers heeft ook al nee gezegd (gelukkig maar, een tweede Sigrid Kaag trekken we echt niet), Hans Wiegel staat met één been in het graf, Fred Teeven rijdt nog altijd rondjes in zijn busje, Sophie Hermans is een lachertje, Louis van Gaal is met pensioen, kamerlid Daniel Koerhuis wil bij de KLM werken en voormalig onderwijsminister Dennis Wiersema zit thuis de hele dag zijn vrouw uit te schelden.

Dus wat nu? Nou, ene André Bosman heeft zich beschikbaar gesteld! Het schijnt dat hij tussen 2010 en 2021 Kamerlid was van de VVD en ook daadwerkelijk elke dag naar het Binnenhof reed, maar verder is niemand hem ooit opgevallen. De naam van Vincent Karremans van de VVD in Rotterdam zou ook rondzingen, maar hij is nog ijdeler dan Arie Boomsma, dus dat moet je ook niet willen. En dan blijft er uiteindelijk maar één naam over en dat is natuurlijk niemand minder dan…. Dilan Yeşilgöz-Zegerius, de huidige minister van Justitie.

Alvast gefeliciteerd Dilan, al is sterkte waarschijnlijk meer op z'n plaats.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml