Welkom in NL: 'Geweld in jeugdbajes neemt laatste jaren toe'

Welkom in NL: 'Geweld in jeugdbajes neemt laatste jaren toe' 

09 april 2022 - 10:32

De jeugd van tegenwoordig in 'fijn land' Nederland glijdt langzaam maar zeker af. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het messengebruik op straat, maar ook eenmaal veilig achter slot en grendel ging het geweld de laatste jaren vrolijk door. in 2020 ging de jeugd elkaar ruim anderhalf keer zo vaak te lijf zijn als in 2018. Ook andere vormen van agressie en geweld kwamen in die periode een stuk vaker voor in de Nederlandse jeugdgevangenissen.

U zou zeggen dat bewakers jonge crimineeltjes wel in de hand kunnen houden maar niks is minder waar. En als ze nou alleen elkaar te lijf gingen... maar ook het geweld tegen personeel nam dus toe. Medewerkers en de inspecties trekken al langer aan de bel vanwege de omstandigheden. Er is personeelstekort en daardoor een gebrek aan plaatsen. Geld en maatregelen die in oktober vorig jaar werden aangekondigd, allemaal leuk en aardig maar hebben daar volgens de inspecties weinig aan veranderd. Zie ANP-bericht hieronder:

"Het NPO Radio 1-programma Argos heeft cijfers verkregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) over allerlei gevallen van agressie en geweld in de drie Rijks Justitiële Jeugdinrichtingen (RJJI) en de twee particuliere instellingen in Nederland. Vrijwel allemaal laten ze een aanzienlijke stijging zien. Het geweld tussen gedetineerden onderling steeg in die periode het sterkst, berekende het programma: van 270 naar 460 keer.

Geweld tegen personeel nam ook toe, al zijn cijfers hierover onvolledig. In 2020 werden 144 van deze meldingen opgetekend, maar daarin ontbreekt een van de instellingen. Het jaar daarvoor ging het al om 153 incidenten, terwijl het in 2018 volgens de cijfers 133 keer gebeurde. In de cijfers uit die jaren zijn wel alle instellingen meegenomen. Psychisch en verbaal geweld tegen medewerkers van alleen al de RJJI nam tussen 2018 en 2020 met 42 procent toe tot 370 incidenten.

Geweld in jeugdgevangenissen kwam volgens het ministerie van Justitie in 2021 iets minder vaak voor dan een jaar eerder, al zijn die cijfers volgens Argos niet volledig. De statistieken laten zien "dat de populatie justitiabelen verhardt", zegt Harm de Boer van de centrale ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen in het radioprogramma."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml