
Werkgevers naaien massaal werknemers met reiskosten
Het leven wordt duurder en duurder. De prijzen in de supermarkt rijzen de pan uit (hallo graaiflatie), benzine wordt vanaf 1 juli weer duurder en nu blijkt ook nog eens dat vier op de vijf werknemers door hun bazen genaaid worden in hun reiskosten! Vakbond CNV heeft berekend dat de werkende Nederlander al snel 100 euro extra per maand kwijt is aan woon-werkverkeer.
En dat is natuurlijk van de zotte! Het heeft alles te maken met gebrekkige reiskostenvergoeding. Sinds 1 januari mogen bedrijven onbelast 21 cent per kilometer aan reiskostenvergoeding geven, dat was eerder nog 19 cent. Maar wat blijkt nou? Nog niet eens de helft van de werkgevers (42%) betaalt dat! Het is zelfs zo erg dat twintig procent van de werkenden minder dan 15 cent per kilometer krijgt vergoed.
En als de benzineprijs zaterdag met 14 cent per liter omhoog gaat, wordt dit alleen nog maar erger. In feite betalen de werknemers hun bazen dus om op werk te verschijnen. En dat zou verboden moeten worden! Maar hoeveel zou je dan gecompenseerd moeten worden? Nou, de Vereniging Zakelijke Rijders, (VZR), deze figuren berekenen elk jaar wat een reƫle vergoeding is, zegt dat pas bij 31 cent per kilometer sprake is van een billijke vergoeding. En vanaf zaterdag zou dat 34 cent per kilometer zijn. Dus ook al krijg je nu al 21 cent vergoeding, dan ben je alsnog de sjaak.
CNV-voorzitter Piet Fortuin: 'Fortuin: 'Dit raakt tienduizenden werkende Nederlanders, vooral in de regio. Denk aan verpleegkundigen, beveiligers, schoonmakers en bewakers. Die zijn afhankelijk van een auto om op het werk te komen. Soms door hun onregelmatige werktijden, soms omdat ze op meerdere locaties moeten zijn. Voor hen is het ov vaak geen optie.' En dus moeten ze zelf maar dokken voor hun gereden kilometers.
Het normbedrag voor compensatie wordt vanaf 1 januari 2024 weliswaar verhoogd naar 22 cent per kilometer, maar dat zet dus alsnog geen zoden aan de dijk. Jan van Delft van VZR: 'Het blijft te weinig en oneerlijk. Eigenlijk is dit systeem een soort diefstal waarbij werknemers hun baas financieren.'
{{comment.text}}