Werkgroepje eist excuus van Rutte aan 'moffenmeiden'
Binnenland

Werkgroepje eist excuus van Rutte aan 'moffenmeiden'.

We gaan terug in de tijd. Om precies te zijn naar de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Wanneer Duitse militairen zich vermaken met het opjagen en transporteren van Joden en het onder meer bombarderen van Rotterdam, zijn er Nederlandse vrouwen die maar wat graag naar de vijand overlopen en aanpappen met Duitse soldaten. 

Wanneer de oorlog afgelopen is zijn de rollen omgedraaid. Volgens de werkgroep Herkenning worden de 'moffenmeiden' kaalgeschoren, verkracht en vastgezet. "Dat gebeurde onder anderen door Binnenlandse Strijdkrachten, die de Nederlandse staat vertegenwoordigden."

In een brief aan premier Rutte stelt de werkgroep dat Nederland destijds schijt had aan het grondrecht dat niemand gestraft mag worden zonder rechterlijk oordeel. En dus moet Mark Rutte uit naam van de Nederlandse regering formeel excuses aanbieden. Noorwegen heeft dat recent ook gedaan, dus.

In Nederland is er één man die ervaren is in excuses maken. Hij heet Stef Blok en luncht toevallig aan hetzelfde tafel als de premier. Als de werkgroep dat wenst kan hij ook best twee keer sorry zeggen. Als zijn baan op het spel staat is twintig keer ook een optie. Per telefoon, e-mail of postduif.

Mocht onze regering net als 78 jaar geleden wederom capituleren, dan is de vraag hoeveel slachtoffers nog in levende lijve een excuus omdat het moet kunnen aanhoren. T'is namelijk alweer een tijdje geleden, die oorlog. De werkgroep heeft daar echter al op ingespeeld. "Excuses zijn vooral van belang voor nabestaanden en kinderen", aldus de briefschrijvers.

Alle artikelen geladen. Overzicht →