Werkstraf voor fatale fout Zaanse brugwachter
Binnenland

Werkstraf voor fatale fout Zaanse brugwachter.

De brugwachter die in Zaandam een grote vergissing maakte door de brug open te doen terwijl er nog een vrouw voor een slagboom stond te wachten, is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De vrouw maakte een val van 15 meter en overleed ter plekke. 

Saco H. werd in zijn werk gezien als ervaren, precies en kundig. Toch zag hij de vrouw op februari vorig jaar op de monitorbeelden over het hoofd. De veroordeling is gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden hadden geëist, weet het AD.

De Den Uylbrug wordt vanaf een centrale post bediend met behulp van camera's. Volgens de brugwachter waren er problemen met het zicht op de brug.  Niet alles was goed te zien op de beeldschermen omdat er meerdere beelden per monitor werden getoond. "Vijf, zes beelden op één beeldscherm die allemaal bewegen, is slecht voor concentratie. Het zat nog niet in mijn systeem."

Maar toen hij de beelden met zijn baas terugkeek was de vrouw wel te zien. "Als ik haar had gezien had ik natuurlijk nooit de brug geopend. Het spijt me vreselijk. Het was druk. Misschien pakte ik toen net de telefoon. Misschien dacht ik dat ze er al af was."

Alle artikelen geladen. Overzicht →