Werkstraf voor plunderen rekening MS-patiënt
Binnenland

Werkstraf voor plunderen rekening MS-patiënt.

Twee thuiszorgmedewerksters zijn door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk celstraf en 120 uur werkstraf voor het plunderen van de rekening van een terminale MS-patiënt.

Dat meldt RTV NH. De dames L.H. (57) en M.V. (50) uit Purmerend zouden tussen april en oktober 2013 stelselmatig grote bedragen van de inmiddels overleden MS-patiënt hebben gehaald. 

Inloggegevens

Dat ging makkelijk, omdat de patiënt de inloggegevens van zijn bankrekening aan hen had gegeven. De twee hieven de spaarrekening van de patiënt op en sluisden alles door naar zijn betaalrekening. 

Vervolgens lieten ze een sleutel namaken om zijn pinpas te pakken te krijgen. Toen zij ook zijn pincode wisten te achterhalen, haalden ze tienduizenden euro's van zijn betaalrekening.

Bankencrisis

Toen de politie de verdachte vrouwen vroeg waarom zij de beschikking hadden over zulke grote bedragen cash, verklaarden zij dat ze met de bankencrisis van 2008 bang waren dat hun bank zou omvallen en hun geld liever contant bewaarden.

Uit onderzoek bleek echter dat de vrouwen helemaal niet zoveel geld van hun eigen rekening hadden opgenomen. 

Nabestaanden

Naast de werkstraf en voorwaardelijke celstraf moeten de vrouwen na aftrek van onkosten een bedrag van bijna 33.000 euro aan de Staat betalen. De nabestaanden van de MS-patiënt wilden in eerste instantie aanspraak maken op het geroofde bedrag, maar de rechter bepaalde dat het onmogelijk is als erfgenamen aanspraak te maken op materiële schade die is berokkend aan een inmiddels overleden naaste.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →