'Werkstraffen zijn lachertje'
Binnenland

'Werkstraffen zijn lachertje'.

Het Nederlandse strafsysteem zuigt aan alle kanten. Was al langer bekend, niets nieuws onder de zon. D66-rechters die een enkeltje staatshotel vaak met man en macht proberen te voorkomen, massale schoffelstages die verdachten krijgen voorgeschoteld en strafvermindering door 'goed gedrag'.

Als je ervoor wil zorgen dat het aantal misdaden in een land gereduceerd wordt, moet je er voor zorgen dat a)de pakkans groot is en dat b)daders kiezelhard gestraft worden. We kunnen vrijwel met zekerheid stellen dat het daar in Nederland in beide gevallen aan ontbreekt. Helaas.

Daarbij moet in acht worden genomen dat veel slachtoffers soms niet eens aangifte doen, want geen vertrouwen in politie en justitie. Logisch ook. De koffie- en donutverslaafde speurneusjes flikkeren ruim de helft van de aangiftes direct de prullenbak in. Zo gaan uw 'beste vrienden' nu eenmaal met u om.

Twee tienerbroers die op Koningsdag 2016 halfdood geschopt en geslagen werden door zeven jongeren uit Veenendaal, hebben geen goed woord over voor de rechtbank in Arnhem, die hun aanvallers veroordeelde tot geringe werkstraffen van 40 tot 180 uur.

De twee slachtoffers liepen door de ernstige mishandelingen posttraumatische stressstoornis (PTSS) op, stopten daardoor gedwongen met school en spreken van een onzekere toekomst. Iets dat voor de daders in ieder geval niet van toepassing is.

"Ik vraag me af of een rechter die zulke lage straffen toekent voor zo’n zwaar vergrijp, zichzelf nog recht in de spiegel kan aankijken", aldus één van de kapotgeslagen broers.

Alle artikelen geladen. Overzicht →