'Westerschelde-vissen bomvol chemische troep, eet ze zo min mogelijk'

'Westerschelde-vissen bomvol chemische troep, eet ze zo min mogelijk' 

25 mei 2022 - 10:35

Lang leve de invloed van de Mensch op Moeder Natuur... De Westerschelde zit dusdanig vol met chemische PFAS, dat het RIVM u aanraadt om 'zo min mogelijk' vis afkomstig uit de monding van de rivier de Schelde op uw bordje te scheppen om op te eten.

Om uw groene hartje nog meer te laten huilen: PFAS zijn door de mens gemaakt en door wijdverbreid gebruik en talloze lozingen hebben wij de natuur sterk vervuild. Nederlanders krijgen via hun voedsel en drinkwater gemiddeld sowieso al te hoge concentraties PFAS binnen (dat signaleerde het instituut vorig jaar al in een rapport). Daarom is het "belangrijk om de inname van PFAS zo min mogelijk verder te verhogen", schrijven onderzoekers van het RIVM nu. Te hoge blootstelling veroorzaakt gezondheidsschade, schaadt het immuunsysteem bij kinderen en verhoogt het risico op kanker, leverbeschadiging en een te hoog cholesterolgehalte.

Kortom, niet zo best dus. Commerciële visserij is er overigens nauwelijks op de vervuilde Westerschelde. Die kijken wel uit, zullen we maar zeggen. Het RIVM richt de waarschuwing dan ook specifiek op hobbyvissers, omdat vooral zij vis vangen in het gebied. "Aangezien het aannemelijk is dat mensen die deze producten uit de Westerschelde halen liefhebbers zijn, is aangenomen dat zij grote porties zullen consumeren", zeggen de onderzoekers.

Daar kunnen ze dus beter maar mee oppassen. Overigens verschilt het per soort vis hoeveel u er van kunt eten, hoeveel van welke vissen kan worden gegeten legt het RIVM daar uit.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml