Westerse mannen, het gaat niet goed met uw sperma
Tech

Westerse mannen, het gaat niet goed met uw sperma.

De kwaliteit van het sperma van Westerse mannen gaat in rap tempo achteruit. De zaadbal van een jongetje ontwikkelt zich al tijdens de zwangerschap steeds slechter.

Twintig jaar geleden had een gezonde man volgens het AD nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter. Inmiddels zijn dat er nog 'maar' 40 miljoen. Als deze ontwikkeling doorzet, komen westerse mannen binnen twintig jaar in de gevarenzone. Als er te weinig zaadcellen in het sperma zitten, blijven er te weinig over om het bij een mogelijke bevruchting tot het eitje te halen. 

"Een man kan dan misschien nog wel vader worden als hij een vruchtbare partner heeft, maar steeds minder vaak op natuurlijke wijze. Dan wordt het voortplanten een technische aangelegenheid, met behulp van reageerbuisjes of IVF-behandeling", waarschuwt Gert Dohle, uroloog aan het Erasmus MC . Ook de kwaliteit van de zaadcellen wordt minder. "Soms zien we spermacellen met een gebroken staart of met twee kopjes. Die kunnen geen eitje bevruchten", zegt Dohle.

U paft/drinkt u eigen onvruchtbaar

Naast roken en alcohol zijn er volgens artsen factoren die de groei van de zaadbal tijdens de zwangerschap al aantasten. "In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt."

Vandaag buigen vierhonderd artsen van over de hele wereld zich over de vraag hoe zij het sperma van de Westerse man kunnen redden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →