Wetenschapper waarschuwt: 'Verdwijning derogatie juist slecht voor milieu'

Wetenschapper waarschuwt: 'Verdwijning derogatie juist slecht voor milieu' 

26 januari 2023 - 15:15

Onder druk van 'Brussel' mogen Nederlandse boeren minder dierlijke mest over hun land uitrijden dan eerst was afgesproken. Deze zogenaamde derogatie-vergunning verdwijnt om onder andere de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Maar wat blijkt? Onderzoek laat zien dat het juist zal leiden tot het tegenovergestelde.

Wanneer boeren minder dierlijke mest mogen uitrijden, zullen ze kiezen voor kunstmest omdat gewassen nou eenmaal een bepaalde hoeveelheid mest nodig hebben om te kunnen groeien. Wetenschapper Herman de Boer (Universiteit Wageningen) betoogt in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! dat dit een slechte zaak is. Hij deed onderzoek naar verlaging van nitraatuitspoeling op grasland in Vredepeel (Noord-Brabant) en in Beltrum (Gelderland): "Wij meten dat op grasland de nitraatuitspoeling uit dierlijke mest duidelijk lager is dan uit kunstmest."

En dat is niet alles. Boeren kunnen hun natuurlijke mest niet meer kwijt wat uiteindelijk ertoe zal leiden dat ze een deel van hun vee moeten wegdoen, en de overgebleven grond wordt dan als bouwgrond gebruikt. Andere gewassen houden minder stikstof vast dan grasland. Marianne Zwagerman: "Dus dan weten jij en ik nu al zeker dat het grondwater over een jaar of vier verslechterd is? 

Hoe is het toch mogelijk dat onze ministerie van landbouw dit niet aan Brussel uitlegt? Is het een gebrek aan kennis, of ligt het soms aan de houding van de Poolse Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski, aangezien Nederland vroeger ook zo streng was richting landen als Polen?

Volgens veehouder John Spithoven laat het ministerie rapporten als dat van Herman de Boer al dan niet bewust links liggen en zou uit Wob-verzoeken blijken dat in de onderhandelingen niet de goede argumenten worden aangedragen: "Brussel zegt 'jullie hebben een regeerakkoord waarin staat dat jullie vee gaan reduceren' en derogatie staat daar haaks op."

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml