Wetenschappers vinden verjongingskuur uit
Binnenland

Wetenschappers vinden verjongingskuur uit.

Hoera! Over een tijdje kunt u wellicht nog vele jaren langer op bezoek bij uw schoonmoeder. Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben namelijk een verjongingskuur uitgevonden, die het mogelijk maakt bij muizen de klok terug te zetten.

Het wondermiddeltje, Proxofim genaamd, is vooralsnog alleen getest op bejaarde muizen. Proxofim maakt korte metten met verouderingscellen. Deze cellen zijn gestopt met delen maar blijven wel eiwitten uitscheiden, waaronder ontstekingsstoffen. Die zorgen er volgens voor dat weefsels in een hoger tempo verouderen en dat organen steeds minder goed functioneren, zo weet het AD.

Bij de bejaarde muizen -in mensenjaren ongeveer 80 jaar oud- blijkt Proxofim een groot succes. De diertjes kregen een vollere vacht, renden twee tot drie keer zoveel in hun loopwieltje en hun nierfunctie verbeterde. Er blijkt bovendien geen enkel nadelig bijeffect op de gezondheid van de beestjes te zijn. Klein detail: het genetisch materiaal van muizen komt voor 80 procent overeen met dat van mensen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →