Wetenschapscollectie bevat resten Nazi-slachtoffers
Tech

Wetenschapscollectie bevat resten Nazi-slachtoffers.

Tijdens de verbouwing van een Duits wetenschappelijk instituut zijn tientallen geconserveerde hersenen en hersendelen gevonden van slachtoffers uit Nazi-concentratiekampen.

De collectie in het Max Planck Gesellschaft is het resultaat van de menselijke proeven van de Nazi-monsterdokters zoals Josef Mengele. Deze barbaarse en qausiwetenschappelijke proeven werden uitgevoerd op krijgsgevangenen, verstandelijk gehandicapten, kinderen en Joden. De artsen stuurden hun resultaten en de geprepareerde lichaamsdelen op naar Duitse wetenschappelijke instituten, aldus JPost

De gevonden anatomische preparaten zijn naar alle waarschijnlijkheid het werk van Nazi-arts en neurowetenschapper Julius Hallervorden. Deze werd in 1938 hoofd van de afdeling neuropathologie van het instituut, dat toen nog het Kaiser Wilhelm Instituut heette. 

Het Max Planck Institute leefde in de veronderstelling dat alle resten van Nazi-slachtoffers in de jaren '90 uit de collectie waren gehaald. Bij die actie werden de resten waar mogelijk geïdentificeerd en in massagraven begraven. Dit zal naar verwachting wederom gebeuren. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →