WhatsApp-versleuteling werkt OM tegen
Tech

WhatsApp-versleuteling werkt OM tegen.

Om ons koude kikkerlandje zo goed mogelijk te kunnen beschermen, lazen het Openbaar Ministerie en de AIVD (stiekem) mee met WhatsApp-gesprekken van verdachte personen. Nu WhatsApp-gesprekken versleuteld zijn, gaat dat natuurlijk niet meer. Het OM wil nu alsnog toegang.

"Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen", zegt officier van justitie Martijn Egberts tegen de NOS. WhatsApp is hierop tegen.

Versleutelde afpersingen

Volgens Egberts lopen onderzoeken van het OM en de AIVD vast doordat verdachten encryptie gebruiken. "In het overgrote deel van onderzoeken naar georganiseerde misdaad komen we encryptie tegen, die het moeilijker maken om op te sporen", zegt Egberts. "Dan moet je denken aan liquidaties, afpersingen, drugszaken en kinderporno." Ook de terroristische aanslagen kunnen hierdoor minder goed worden voorkomen, aangezien de meest geavanceerde inlichtingendiensten niet meer bij grote hoeveelheden communicatie kunnen.

Hackende overheid

Een optie om de berichten te kunnen lezen, is door de verdachten te hacken, zodat berichten kunnen worden onderschept voordat de encryptie wordt opgezet. Helaas zijn hier ook privacybezwaren mee gemoeid; volgens critici is een hack een veel grotere privacy-inbreuk dan een telefoontap. Een ander idee is om de geheime diensten en de politie een soort digitale loper te geven of chat-apps en telefoonbedrijven de opdracht te geven om encryptie in bepaalde gevallen helemaal uit te schakelen. Helaas wordt het werk voor criminelen dan ook veel gemakkelijker. Ook het kabinet is hier geen voorstander van.

Plannen 

De Raad van State en het parlement moeten nog een aantal interessante wetsvoorstellen bekijken. Zo ligt er al een voorstel die de politie in staat stelt verdachten te laten hacken en waarmee de geheime diensten op veel grotere schaal mogen aftappen. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →