Whut! D66-minister naait studenten met hogere rentes
Binnenland

Whut! D66-minister naait studenten met hogere rentes.

Onderwijsminister Ingrid Van Engelshoven heeft zich de woede van duizenden studenten op de hals gehaald, door een voorstel naar de Tweede Kamer te sturen waarin de rente op studieleningen in 2020 omhoog gaat voor alle studenten die dan aan een opleiding beginnen. Het gaat om een renteverhoging van 18 (!!1!!!) procent per maand.

In de toelichting doet Van Engelshoven net alsof haar geen andere keus rest, door te schrijven dat er aan de 'financiële houdbaarheid' van het leenstelsel op 'langere termijn' moet worden gedacht. 

Na het afschaffen van de basisbeurs en het überhaupt invoeren van het leenstelsel is dit de zoveelste klap in het gezicht voor studenten. Voorzitter Tom van den Brink van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO): "Wij worden gepakt voor de financiële tegenvallers van het ministerie van Onderwijs."

De rente gaat stijgen omdat de minister de rente op leningen niet meer voor vijf jaar vast gaat zetten, maar voor tien jaar. Concreet houdt dat in dat ex-studenten die van de maximale terugbetalingstermijn gebruikmaken, uiteindelijk duizenden euro's meer moeten aflossen.

Wat. Een, Supergaaf. Land. Deel anders nog wat studiebeurzen uit in Afrika.

Alle artikelen geladen. Overzicht →