
Wie zijn de piekbelasters? Minister Van der Wal heeft geen idee
Na bijna twee weken wachten kwam het kabinet dan eindelijk met een reactie op het stikstofrapport van Johan Remkes. Alle adviezen worden overgenomen. En met het belangrijkste advies; het zo snel mogelijk uitkopen van 500 tot 600 piekbelasters, gaat stikstofminister Christianne van der Wal als eerste aan de slag. De komende weken gaat ze onderzoeken wie nou die piekbelasters zijn. Want dat weet nu nog niemand rond het Binnenhof. Zijn het bedrijven of toch, wat wordt gevreesd op het platteland, de boeren?
Een rondgang in Den Haag maakt het er niet duidelijker op. Wanneer minister Van der Wal (VVD) naar Tata Steel (grootste stikstofuitstoter van het land) gevraagd wordt, zegt ze met haar collega en partijgenoot Micky Adriaansens (Economische Zaken) in gesprek te zijn over wat deze staalgigant kan doen om zijn stikstofuitstoot te verminderen. De EZK-minister geeft aan dat Tata Steel al ‘ontzettend veel doet’. Door deze uitspraak zullen menige wenkbrauwen op boerderijen zijn gaan fronzen.
Hoe zit het dan met stikstofuitstoter nummer twee van ons land; onze ‘nationale trots’ luchthaven Schiphol? Goed nieuws, ook zij zijn al goed op weg om de doelen te halen. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (weer VVD) vindt blijkbaar niet dat het ook voor Schiphol vijf voor twaalf is. De luchthaven krijgt tot 2030 om met maatregelen te komen.
Hoe valt dat te rijmen met de boodschap van Remkes? De stikstofbobo beschrijft toch duidelijk dat het hele land moet meedoen om de stikstofuitstoot zo snel mogelijk te verlagen? In politiek Den Haag lijken er geen zorgen over te bestaan. Zolang de zogeheten boeren piekbelasters worden uitgekocht en er weer ruimte voor vergunningen komt, vinden zij het best.
{{comment.text}}