Wiebes: Sorry voor ondoordachte vertrekregeling fiscus
Binnenland

Wiebes: Sorry voor ondoordachte vertrekregeling fiscus.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft vandaag middels een Kamerbrief tekst en uitleg over de duur uitvallende vrijwillige vertrekregeling van de Belastingdienst gegeven, en geeft daarin toe dat er fouten gemaakt zijn.

Eerder dit jaar werd bekend dat de fiscus 5.000 lieden wilde wippen om weer 1.500 frisse gezichten aan te trekken. Omdat de uitstroom van de grijze dakduiven bij 's lands spaarpot uiterst laag is, moest er vlug een vertrekregeling met een fraaie stimuleringspremie komen. Ofwel: de fiscus moest al die vastgeroeste opa's en oma's een hengeltje met een vette vis voorhouden zodat zoveel mogelijk mensen zouden happen. 

Gratis geld populair

Er was meer animo voor het gratis geld dan Wiebes had gedacht, en zo kwam er 75 miljoen euro bovenop de begroting van 648 miljoen euro. "Achteraf moet ik concluderen dat de besluitvorming te haastig is geweest en niet zorgvuldig", schrijft Wiebes nu. 

Een ambtenaar die twee maanden voor zijn pensioen vrijwillig opstapte, kreeg van Wiebes 24 maandsalarissen mee, met een maximum van 75.000 euro. "De afkoopsom kan dus hoger zijn dan het loon dat nog tot pensioendatum verkregen had kunnen worden", bekent Wiebes in zijn pennenvrucht. Niet zo handig, Wiebes. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →