'Wiersma ging ook boekje te buiten bij Onderwijsinspectie'

'Wiersma ging ook boekje te buiten bij Onderwijsinspectie' 

15 juli 2023 - 11:22

Maar natuurlijk. Dennis Wiersma, de we beter kennen van ongepast gedrag richting ambtenaren en ook als de onlangs opgestapte minister voor Onderwijs, ging ook op een ander terrein zijn boekje te buiten. Hij had vorig jaar een hoogoplopend conflict met de inspecteur-generaal Onderwijs en stelde daarbij volgens het NRC allerlei eisen die niet horen. Je verwacht het niet

Wat had hij nu weer gedaan? Nou, Wiersma (VVD) had geëist dat de Onderwijsinspectie jaarlijks minstens 10 procent van de scholen als "onvoldoende" zou beoordelen.Ook stond minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Wiersma erop dat de inspectie de helft van haar bezoeken aan scholen onaangekondigd zou afleggen.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar de inspectie heeft wettelijke regels waaraan ze scholen toetst en kan daar niet zomaar van afwijken. inspecteur-generaal Alida Oppers heeft de bemoeienis van Wiersma dan ook geweigerd en trok aan de noodrem. Oppers schreef aan Wiersma dat deze aanwijzingen van de minister een "onacceptabele inmenging in de bevoegdheden van de inspectie" waren.

Dat blijkt uit zo’n 6000 pagina’s interne documenten die aan NRC zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet open overheid (Woo). In een interview met NRC vertelde Oppers vorige maand al dat er regelmatig spanningen zijn tussen ministeries en hun inspecties en dat ministers inspecties soms inschakelen om politiek te scoren.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml