Terug
Wijk aan Zee bezaaid met ijzer door uitstoot Tata Steel

Wijk aan Zee bezaaid met ijzer door uitstoot Tata Steel 

21 februari 2021 - 14:30

Dinsdag in De Hofbar een nieuwe ontdekking rondom het uitstootschandaal van Tata Steel. In 2018 kwam de staalgigant keer op keer in het nieuws dankzij de grafietregens, waardoor Wijk aan Zee zwart zag van het stof. Maar drie jaar later is het nog niet opgelost. Inwoner van Wijk aan Zee, Jaap Venniker, kwam met een maagdelijk A4’tje en een magneet tot de ontdekking. "Mijn vensterbank ligt vol met ijzer, en dat kan alleen maar van Tata Steel komen. Het is een schande," zegt Venniker tegenover presentator Rutger Castricum.

Te zien is hoe Venniker met een magneet ijzerstukjes afkomstig van zijn vensterbank beweegt over een A4'tje. "En dat krijgen mijn kinderen ook binnen, ik maak me grote zorgen." Net als veel andere inwoners, besteedt Venniker veel van zijn vrije tijd in het onderzoeken wat het effect van de uitstoot is voor de bewoners van de IJmond. Ook is hij betrokken bij milieustichting Frisse Wind.nu, zij streven naar een gezonde leefomgeving waarbij bedrijfsdoelstellingen van de één niet langer ten koste gaat van de gezondheid van vele anderen.

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq doet namens bewoners- en Frisse Wind.nu aangifte tegen de fabriek, omdat ‘de gezondheid van mens en dier moedwillig wordt geschaad door Tata Steel.’ "Intussen zijn er al meer dan 500 aangiftes gedaan. En dat is pas het begin," zegt Ficq.

Vorig weekend kwam Tata Steel al met excuses voor de zwarte sneeuw die rondom de staalfabriek te zien was. Door het niet goed afdekken van de kolenbergen die op het terrein liggen, waaide kolengruis de sneeuw op fietspaden, de openbare weg en de duinen op. 

De Hofbar duikt aanstaande dinsdag in dossier Tata Steel. Met onder andere bezorgde bewoners van Wijk aan Zee, Bénédicte Ficq, Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof en Staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Dinsdag om 22:10 uur op NPO 2 in De Hofbar.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers