Terug
Windpark Wieringermeer: “over 50 jaar zeggen we dat het niet zo had gemoeten”

Windpark Wieringermeer: “over 50 jaar zeggen we dat het niet zo had gemoeten” 

12 oktober 2020 - 12:00

Het grootste windpark op land in Nederland is nu bijna twee weken open. Vattenfall heeft tientallen nieuwe windturbines neergezet die zo’n 370.000 huishoudens kunnen voorzien van groene stroom. Maar in De Hofbar van 16 juni werd duidelijk dat de omwonenden te maken krijgen met licht- en geluidoverlast, en horizonvervuiling. En de groene stroom? Die is verkocht aan Google en Microsoft voor hun datacenters.

Bewoner van de Wieringermeerpolder Rixt de Boer is vanaf het begin al niet blij met de komst van het Prinses Ariane Windpark. “Al tien jaar ben ik bezig met dit onderwerp, en nu pas gaat het echt leven. De Boer heeft de windmolens ‘groot zien worden’, “tot hoogtes van 200 meter, en ze worden nog hoger. Voor je het weet ziet heel Nederland eruit als deze polder.”

“Ik ben natuurlijk voor groene energie, maar ook voor landschap. Het moet er wel een beetje groen en mooi blijven uitzien. Voor het uitzicht kan ik tegenwoordig beter in hartje Amsterdam wonen,” zegt Rixt.

In het park staan in totaal honderd windturbines. 32 kleine zouden weg worden gehaald, maar die staan er nog steeds. “Ik hou m’n hart vast. Er zijn al zo veel gebroken beloftes; wat dat betreft is het hier net een bananenrepubliek. Over 50 jaar gaan we zeggen dat het niet op deze manier had moeten gebeuren, maar nú kunnen we ervoor zorgen dat het niet zo ver komt.”

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers