Winterspelen begonnen, Noord-Korea huurt supporters in
Sport

Winterspelen begonnen, Noord-Korea huurt supporters in.

Wat leuk, wonderschoon en bovenal geweldig. De 23e editie van de Winterspelen is begonnen met een ceremonie in het Olympisch Station in het Zuid-Koreaanse district Pyeongchang. Buurman Noord-Korea heeft voor de gelegenheid een blikje supporters ingehuurd. Maar hoe gedraag je je nu als onderdaan van Kim Jong-un?

Daar heeft Kim (die de Winterspelen, de weg erheen, de frisdrank en zelfs de sporten heeft uitgevonden) tijdens het raket-ontwerpen iets op bedacht. We kunnen het niet openbaren, want kans op levenslange werkstraf in een Noord-Koreaans werkkamp.

Het gaat in ieder geval ongeveer als volgt.

In militaire colonne naar het stadion paraderen.

Eenmaal bij het stadion aangekomen, in de houding in de rij gaan staan. Met ogen knipperen = verboden.

Wanneer binnen, netjes naast elkaar gaan zitten, verplicht uw buurman schminken.

Tijdens volkslied, tranen met tuiten en ondertussen meezingen. Camera's kijken mee. Niet hard genoeg huilen en/of zingen? Acht jaar werkstraf.

Volkslied afgelopen, tijd om Kim Jong-il, de uitvinder van het stadionstoeltje, te eren. Gedurende vijf minuten met ogen dicht.

Kim Jong-un, bedenker en uitvinder van de Olympische vlam, aanbidden. Dit doet men door met gevouwen handen naar de hemel te turen. Er wordt van iedereen verwacht dat hij/zij/het meedoet. Zo niet? Stokslagen en werkstraf.

Na tien minuten eerbied tonen, grijp met een hand naar het grote geschenk links onder uw stoeltje: een papieren vlaggetje. Bedankt Kim Jong-Un nogmaals, nu voor zijn gulheid.

Zwaai zo lang als u kunt met het vlaggetje in het rond, laat zien dat u waardeert wat Kim voor u overheeft. Niet zwaaien? Camera's leggen vast. Dit kost u uw rechterhand.

Oh ja, er is ook nog zoiets als een wedstrijd. U mag uw ogen weer openen. Gebruik ze om naar het veld te kijken en bedenk daarbij dat dit allemaal door Kim Jong-Un komt.

Tijdens het kijken wordt een onophoudende glimlach op uw gelaat verwacht. U bent blij, bent gelukkig, dus toon dat ook.

Pauze. De leider is wederom vrijgevig. U krijgt allemaal een hapje hotdog en een slok slootwater, uitgevonden door: jawel, Kim Jong-un. Weinig? Uw achtergebleven dorpsgenoten krijgen dit op weekbasis.

Wedstrijd wordt hervat. Besef hoeveel geluk u heeft dat Kim Jong-un u in de gelegenheid stelt dit evenement bij te wonen. We zullen hem daarom uitvoerig bedanken. Herhaal het eerdere bedank-ritueel.

Wedstrijd is afgelopen. Heeft u toch nog vijf minuten kunnen kijken. Dat is ook voldoende, zodra u een vinger krijgt, neemt u immers een hele hand.

Bij het verlaten van het stadion: een voor een gaat u netjes in de rij staan. U bedankt Kim Jong-un en Kim Jong-il. U combineert bidden, huilen en lachen en probeert niet te struikelen over de traptreden. Wie toch struikelt heeft niet hard genoeg zijn/haar/het best gedaan. Dat heeft consequenties.

Wanneer u buiten bent, blijf dan geconcentreerd in de houding staan totdat er bericht komt dat u mag bewegen.

Wij wensen u allen een fijne wedstrijd toe (P.S. Volgende week op staatstelevisie: Noord Korea wint alle medailles).

Alle artikelen geladen. Overzicht →