Witte de With-instelling mag niet, want racisme  

07 september 2017 - 13:06

Nederlanders zijn racisten, allemaal! In het verleden en nu nog steeds. Het is bovendien als witte Nederlander verboden respect voor de geschiedenis te hebben. Een kunstinstelling in Rotterdam met de naam Witte de With gaat zijn naam dan ook veranderen, want Witte de With is racisme.

Met de naam Witte de With poetst die kunstinstelling namelijk ons slavernijverleden schoon. Reden voor de kleine intolerante zwarte minderheid die instelling in een open brief 'anti-zwartheid' te verwijten. Ja, dat leest u goed. Vanwege een naam die al 27 jaar geleden is gekozen (want het ligt aan de Witte de With-straat).

Gaat er bij u eigenlijk wel een belletje rinkelen bij de naam 'Witte de With'? Witte de With was een Nederlandse zeeheld omdat hij Engelsen en Spanjaarden aan gort knalde en daarnaast inderdaad zijn bijdrage aan het Nederlandse kolonialisme had. Dat hij dit lang, lang geleden (in de zeventiende eeuw) deed maakt voor deze erkende slachtoffer-culturen niet uit natuurlijk.

Maar niet verder vertellen, want dan bent u een racist. De wonden bij de achter-achter-achter-achter-achter-achterkleinkinderen zijn nog steeds diep namelijk. Het beste is dan ook dat wij witte Nederlanders gewoon onze geschiedenis uitgummen.

Naamsverandering

Het ergste is nog dat deze Rotterdamse kunstinstelling er gehoor aan gaat geven. Een naamsverandering van deze maatschappij-kritische instelling past namelijk perfect in de maatschappij-kritische discussie over racisme die inderdaad in sommige media gevoerd wordt.

Witte de With komt echter niet zo makkelijk van zijn witte stempel af, beseffen ook betrokkenen: "Ik ben de muren zwart gaan verven, heel simpel, iedereen begreep het", aldus een kunstenaar die tijdens een openbare bijeenkomst in Witte de With even een 'statement' moest maken.

Applaus! Ongetwijfeld zullen meer instellingen dit 'goede voorbeeld' gaan volgen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.