Woningbouwlocaties genoeg maar bouwen, ho maar!

Woningbouwlocaties genoeg maar bouwen, ho maar! 

10 maart 2022 - 15:25

Woningbouwlocaties zijn er genoeg, maar de bureaucratische rompslomp vanuit gemeentes, provincies en het rijk gooit roet in het eten. Gevolg: bouwen, ho maar! Van studentenflats die niet worden gebouwd door geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen, tot braakliggende moddervelden waar geen huizen komen door het label ‘bijzonder provinciaal landschap’. Kortom, nutteloos gesteggel over regeltjes.

Huiszoekende student Joep van Dijk vindt er het zijne van. “Met de SRVU studentenbond zijn we daar ontzettend boos over, dat die woningen niet gebouwd worden door een of andere bureaucratische maatregel.” Doordat de provincie zich druk maakt over zijn gezondheid, kan Joep nu niet profiteren van eventuele nieuwe woningen die in Amstelveen op de planning stonden.

Op het platteland is het niet beter. Makelaar Geert Klaver legt uit: “De provincie koopt nu zelf boerderijen op, maar in mijn ogen voorzien ze niet in wat er dan met het erf moeten gebeuren”. Ook bouwen op braakliggende moddervelden blijkt ethisch onverantwoord, tot onbegrip van Gosse Postma, lijsttrekker voor het CDA in Alkmaar. “De gemeente wil bouwen, maar de provincie houdt het tegen!”

De oplossing is simpel: stoppen met het bureaucratische gejengel en bouwen. Volgens Taco van Hoek, directeur Economisch Instituut voor de Bouw, is slechts 1 à 2 procent van de landbouwgrond nodig om aan het doel van 100.000 woningen per jaar te komen. Zelfs minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA) geeft aan dat er wat moet gebeuren, maar is dat genoeg?

Benieuwd wat de minister hierover zegt? Kijk hier de Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml