Woningen zijn op, asielzoekers de dupe
Binnenland

Woningen zijn op, asielzoekers de dupe.

Nederland gaat wat dat betreft maar dramatisch om met nieuwkomers. Nu het aantal met voorrang te vergeven woningen zo goed als op zijn, moet het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) noodgedwongen een beroep doen op tweeduizend reserveplekken in de huidige asielzoekerscentra.

Balen, zeg. Zo kan men natuurlijk nooit beginnen met inburgeren. Daar hoort om te beginnen een fraaie woning bij.

En het ging nog wel zo voortvarend in de afgelopen twee jaar. Kreeg iemand een verblijfsvergunning? Nou dan was het uitkiezen geblazen. Niet letterlijk maar u bent op de hoogte van waar het kabinet zich heel druk om maakt. Geen woning voor asielzoeker = 1.500 euro boete per persoon, per maand. Weet u nog?

Anyway, is allemaal de schuld van krapte op de woningmarkt, het aantal asielzoekers dat sinds de zomer is gestegen én een langere doorlooptijd voor asielaanvragen. Althans, zo luidt de officiële lezing van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wil er trouwens al iemand een schadevergoeding aanvragen voor dit ondraaglijke stukje leed?

Al met al gaat het om 6.500 slachtoffers die dagelijks op jaap.nl en funda.nl op woningen reageren die afwachten tot iemand een woning voor ze heeft geregeld. In totaal zitten er zo'n 22.000 migranten in asielzoekerscentra.

Alle artikelen geladen. Overzicht →