Woningnood, maar bouw ligt stil dankzij stikstofregels

Woningnood, maar bouw ligt stil dankzij stikstofregels 

03 maart 2022 - 13:59

Je zal maar in een camper moeten wonen op je dertigste omdat je geen woning kunt vinden. In De Hofbar laat Ramona Zwamborn met gemengde gevoelens haar woning op wielen aan Rutger zien. “We maken er het beste van.” Niet alleen de torenhoge huizenprijzen zorgen voor woningnood, ook de strenge stikstofregels leggen woningbouwprojecten stil.

Zo ligt de bouw van starters- en seniorenwoningen in Schagen al drie jaar volledig stil. Wethouder Jelle Beemsterboer legt uit dat de extra uitstoot hiervan zo klein is, dat zelfs het naastgelegen natuurgebied meer stikstof de lucht in blaast. Hoewel de Raad van State in 2019 heeft bepaald dat er geen extra stikstof meer de lucht in mag, kun je je afvragen of de bijna verwaarloosbare uitstoot door bouwprojecten wel opweegt tegen de extreme woningnood.

Nu zijn er oplossingen om de algehele stikstofuitstoot te verminderen, beweert hoogleraar Milieu en Duurzaamheid Jan Willem Erisman. Zo is de landbouw verantwoordelijk voor maar liefst 45 procent van de uitstoot. De woningbouw is goed voor slechts één procent. “Mijn boodschap is: ga aan de slag met die boeren om de doelen te halen.”

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) lijkt zich echter vast te klampen aan de uitspraak van de Raad van State.

Benieuwd wat de minister hierover zegt? Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml