'Woningtekort neemt toe tot 390.000, want bevolkingsgroei'

'Woningtekort neemt toe tot 390.000, want bevolkingsgroei' 

12 juli 2023 - 11:00

Je verwacht het niet! Het woningtekort is afgelopen jaar verder toegenomen. Er zijn nu op papier 390.000 woningen te weinig, liefst 75.000 meer dan vorig jaar. En we hebben vervelend nieuws: het wordt alleen maar erger en erger.

Onderzoeksbureau ABF Research weet te melden. Het aantal huishoudens neemt namelijk sterker toe dan voorzien. Naar schatting komen er tot 2031 110.000 meer bij dan eerder werd verwacht.

De voornaamste oorzaak is een sterker dan verwachte bevolkingsgroei vooral omdat iedereen fokt als konijnen door de stroom van vluchtelingen uit Oekraïne die vorig jaar op gang kwam na de Russische invasie in dat land. Daarnaast speelt mee dat huishoudens gemiddeld kleiner worden en meer ouderen langer thuis blijven wonen.

De nieuwe verwachting van ABF is dat er tot en met 2030 in totaal 981.000 woningen nodig zijn. En die zijn er niet! Bovendien zijn dat er 81.000 meer dan de ambitie die het demissionaire kabinet bij zijn aantreden uitsprak. Kortom, we're f*cked!

Dat de opgave nog groter blijkt dan gedacht, komt "niet onverwacht", erkent demissionair woonminister Hugo de Jonge. Het onderstreept volgens hem de noodzaak om meer tempo te maken met de bouw van nieuwe woningen. Ja, leuk. Doe er dan wat aan!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml