Woord van het jaar: staatsontvoeringen

Woord van het jaar: staatsontvoeringen 

26 maart 2022 - 11:00

De lading is een stuk minder grappig dan de pauperkabouter maar Peter Pannekoek doet opnieuw een gooi naar ‘woord van het jaar’: staatsontvoeringen. Want ondanks alle miljoenmiljard ‘lieve ouders’ filmpjes van destijds staatssecretaris Alexandra van Huffelen (inmiddels opnieuw gepromoveerd tot staats op een ander ministerie), is het blijkbaar nog niet gelukt om ook maar één van de 1150 ontvoerde kinderen, terug te brengen naar hun ouders.

Ontvoeren blijkt net zo makkelijk als een restaurant per direct sluiten tijdens coronatijd. Maar de boel opengooien of godbetert andermans kinderen terugbrengen naar de rechtmatige ouders, moet opeens ‘met beleid’. Daar zijn ze ‘mee bezig’. Dat vergt ‘zorgvuldigheid’. Dat is niet ‘zo makkelijk’. Als het uit de mond van de ministers, staatssecretaris of Minister-President komt, knikken de vetbetaalde staatsomroepers begrijpelijk. In de echte mensen wereld, krijg je een boete van de Belastingdienst als je je btw- of belastingaangifte een dag te laat inlevert. Als je dat oranje stoplicht meepakt terwijl het volgens de flitspaal al rood is. Deadlines zijn deadlines als de ontvangende partij de overheid is. Coulance richting burgers is ver te zoeken. Burgers zijn middelen, geen doel op zich.

Wat het doel is om ontvoerde kinderen weg te houden bij hun ouders, kan de overheid een prima antwoord op geven. Naast ‘beleid’ en andere waanzin (alsof ze ‘met beleid’ zijn weggehaald), zal ‘zorgvuldigheid’ een rol spelen. Zorgvuldigheid die onnodig is als het om het handelen van de Belastingdienst zelf gaat. Wij moeten de aangifte zorgvuldig doen, zij bestempelen ons zonder enige zorgvuldigheid tot fraudeur. In elke bananenrepubliek verwacht je een mes in de rug vanuit de overheid, maar bij ons? Na vier termijnen Rutte inmiddels wél – helaas.

Dat het vertrouwen in de politiek weg is, weten ze in Den Haag inmiddels. Het is een weten zoals je weet dat het op de Noordpool koud is: een feit dat niet binnenkomt. Zolang er geen visie is waar Nederland heengaat, is het ook niet relevant. Vertrouwen is iets voor de volgende verkiezingen en vooral: voor de volgende lijsttrekker. Vandaar dat het terugwinnen van vertrouwen  geen dringende zaak is, sterker nog, het is het laatste agendapunt van elke vergadering. Het punt dat telkens weer wordt doorgeschoven. Want vertrouwen terugwinnen terwijl je aan de macht bent, waarom zou je daar mee aan de slag gaan?!

Terwijl het terugwinnen van vertrouwen zo makkelijk is en het zo goed zou doen op de staats tv. Zeker als er 1150 kinderen mee gemoeid zijn: geef ze terug aan de ouders. Zet er tientallen camera’s en ballonnen op, maak er een mega mea culpa circus van – doe het gewoon. Zeg, toon en beweer (=lieg!) dat je als politicus in dienst van de bevolking staat. Lieg alsof het gedrukt staat, precies zoals je elke dag weer doet. ‘Bewijs’ dat je geen zakkenvullende politicus bent, doe alsof je niet lijdt aan het stockholmcomplex van het ambt, negeer dat je de bevolking bij voorbaat bestempelt als fraudeur en stuur die kinderen terug naar huis. Want zolang die 1150 kinderen niet bij hun ouders terug zijn, zijn met dank aan Peter Pannekoek politici sinds gisteren niet alleen pluchehangende zakkenvullers die zich afvragen ‘wie die mensen zijn’, maar ook ontvoerders van onschuldige Nederlandse kinderen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.