Wopke Hoekstra als Eurocommissaris is regelrechte aanfluiting

Wopke Hoekstra als Eurocommissaris is regelrechte aanfluiting 

25 augustus 2023 - 10:53

OPINIE. De baantjescarrousel in Den Haag draait op volle toeren. Al die politici die afscheid nemen van het Binnenhof moeten immers wel weer ergens aan de bak. Over de toekomst van Wopke Hoekstra hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Het old-boys-network zorgt ervoor dat hij de nieuwe Eurocommissaris wordt.

En daarmee is hij de opvolger van Klimaapaus Frans Timmermans, die de omgekeerde weg bewandelt, van Brussel naar Den Haag. Wat Wopke precies in Brussel gaat doen is nog onbekend, Brussel moet zijn voordracht ook nog aanvaarden, maar volgens de Britse krant Financial Times is het een uitgemaakte zaak dat Wopke het gaat worden. De verwachting is dat de CDA-man een deel van de groene portefeuille van Timmermans overneemt. Dit betekent ook dat Sigrid Kaag of Kajsa Ollongren geen Eurocommissaris worden. Het netwerk moet voor hen nog een andere topfunctie zoeken. Zij worden ongetwijfeld aan een andere Europese topfunctie geholpen.

Dat Hoekstra op zo'n prominente en goed betaalde post terechtkomt is gezien de slangenkuil die Den Haag is geen verrassing, maar als je kijkt naar wat hij gepresteerd heeft in Den Haag is het een regelrechte aanfluiting. In elke verantwoordelijke functie die hij heeft gehad, heeft hij gefaald of was hij volledig onzichtbaar. Wopke kon en kan beleid totaal niet verkopen, Wopke kon en kan totaal geen achterban aanspreken. Hij kon en kan geen draagvlak creëren en hij had en heeft inhoudelijk ook helemaal niks te melden.

Als hij iets heeft aangetoond in al die jaren dat hij als een zak hooi met een driedelig pak aan in Den Haag heeft rondgelopen, is het dat hij totaal geen volksvertegenwoordiger is. En ook geen bestuurder. De man is een boekhouder. Een accountant. Een consultant. Hij zou misschien een prima ambtenaar zijn op een ministerie, veilig achter een computertje en een telraam, maar voor elke publieke functie is hij totaal ongeschikt. Dat ze bij het CDA niet doorhadden dat een pak hopjesvla nog meer uitstraling heeft is tot daaraan toe - die mensen staan immers nog met één been in de jaren vijftig - maar dat de hele Haagse tamtam deze nono nu weer aan een baantje helpt, is een ronduit belachelijk.

En waarom moeten al die figuren als Wopke na hun Haagse loopbaan altijd weer ergens terechtkomen waar ze weer verantwoordelijkheid dragen voor het algemene belang? Laat ze eens een keer echt werk gaan doen, in plaats van alleen maar lullen, lullen en nog eens lullen. Heel Nederland is klaar met Wopke en toch kan hij Eurocommissaris worden. In de politiek is het blijkbaar heel normaal dat als je faalt in Den Haag, je wordt beloond met een baan in Brussel. Het slaat nergens op.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.