Worden onze geldstromen straks gemonitord door de overheid?

Worden onze geldstromen straks gemonitord door de overheid? 

04 november 2022 - 10:48

De wereld digitaliseert razendsnel. Ook op het gebied van geld. SP-Kamerlid Mahir Alkaya heeft een boek geschreven met de titel 'Van wie wordt ons geld?' waarin hij een samenleving beschrijft zonder cash en waar alle geldstromen worden gemonitord door de overheid. Is dit science fiction, of wordt het langzaamaan werkelijkheid?

Het lijken Chinese praktijken, maar volgens Alkaya kan dit wel eens een realistisch scenario worden. In Op z'n Kop waarschuwt hij dat er achter gesloten deuren stappen worden gezet richting zo'n maatschappij met daarbij een grote rol voor de Europese Centrale Bank, die een digitale euro wil lanceren. 

Ook in de politiek liggen concrete voorstellen om bepaalde transacties van burgers in kaart te brengen. Zo wil Sigrid Kaag bijvoorbeeld dat banken transacties boven de honderd euro gaan bijhouden, zogenaamd om terrorisme en witwassen tegen te gaan: "Met onschuldig ogende argumenten worden al de eerste stappen gezet richting massa monitoring en programmeerbaar geld. En dat is niet goed", vindt Alkaya. 

Waar gaat dit heen? Straks kan de overheid bijvoorbeeld zien wie er diesel heeft getankt terwijl dat niet meer mag en wie na de avondklok van acht uur buiten is geweest om iets te kopen. Er moeten moreel lastige keuzes gemaakt worden. Volgens Alkaya is er een motie aangenomen in de Tweede Kamer dat we in elk geval geen programmeerbaar geld willen, moet het debat daarover nog plaatsvinden maar trekt minister Sigrid Kaag zich daar niks van aan.

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml