Wrange verhouding politiegeweld/anti-politiegeweld 

09 april 2018 - 09:00

In tijden waarin geweld jegens politiemensen een stijgende lijn te pakken heeft, zet de politie zelf in op een meer zachtaardige aanpak van de burger. Cijfers wijzen uit dat 'uw beste vriend' in heel 2017 maar 12.394 keer geweld gebruikte bij politieoptredens. Een jaar eerder gebeurde dat nog 14.672 maal.

Maar wat verdient de classificatie politiegeweld? Dat houdt een pak rammel met of zonder wapenstok in, kapotgesprayed worden met pepperspray of in het ergste geval een kogel krijgen. Het stroomstootwapen is nog niet opgenomen in de database.

Volgens Peije de Meij, de man die is opgescheept met de politiegeweld-portefeuille, is het allerbelangrijkste wapen van een agent niet meer dan zijn mond. De Meij toont zich dan ook zeer tevreden over de uitkomsten en zegt: "Als je bedenkt dat de politie jaarlijks vele tienduizenden 'burgercontacten' heeft, dan blijft geweldgebruik incidenteel."

Er moet overigens wel een kanttekening geplaatst worden bij de cijfers. Dat komt doordat korpsen verschillend rapporteren. Vanaf 2019 is het de bedoeling dat elke eenheid dezelfde manier van registreren gaan gebruiken, waardoor het overzicht een stuk accurater wordt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie