Xinjiang: verbod op islamitische namen
Buitenland

Xinjiang: verbod op islamitische namen.

In het Chinese Xinjiang, waar om en nabij 23 miljoen moslims leven, is het vanaf nu verboden een kind te voorzien van een islamitische naam.

In de regio heeft de Oeigoers-islamitische minderheid het de laatste tijd vaak aan de stok met de overheid. Volgens hoofdstad Peking heeft dat allemaal te maken met de islam. Eerder werd er in Xinjiang al een verbod op 'abnormale' baarden uitgevaardigd. Overheidspersoneel moet bovendien op vrouwen inpraten die gezichtsbedekkende kledij dragen en daarvan melding maken bij de politie.

Een woordvoerder van de regionale overheid verklaart: "Islamitische namen zijn allemaal sterk religieus gekleurd en hebben de ondertoon van heilige oorlog en separatisme. Ouders moeten hun kinderen goede moraal meegeven en leren om wetenschap te bewonderen, etnische eenheid te bewaren en extremisme te verwerpen."

Geen zorg en onderwijs

Wie zijn kroost onverhoopt toch een islamitische naam geeft, wordt niet opgenomen in het basisregister en komt niet meer in aanmerking voor gezondheidszorg en onderwijs, meldt Trouw.

Alle artikelen geladen. Overzicht →