Zat Rusland wel te wachten op een nieuwe leider?

Zat Rusland wel te wachten op een nieuwe leider? 

27 juni 2023 - 11:51

De halve wereld zat even op het puntje van z’n stoel dit weekend. In Rusland was het onrustig omdat Poetin behoorlijk aan het wankelen was. Uiteraard spraken wij experts in Nederland die precies weten hoe het er in Rusland aan toe gaat.

Prigozjin was behoorlijk ontevreden over de Russische legerleiding en besloot daarom met zijn huurleger naar Moskou te trekken. Aanvankelijk was de reactie Poetin dat hij dit niet kon tolereren en dat de rebellen zouden worden vernietigd. Maar volgens militair strateeg, Peter Wijninga, liep het met een sisser af: “Iedereen mag gewoon gaan en staan waar die wil. Er wordt ze niets verweten, Prigozjin mag vertrekken naar Belarus en die strijders die worden niet eens vervolgd”.

Zat de Russische bevolking wel te wachten op Prigozjin als vervanger voor Poetin? Rusland-specialist Wierd Duk denkt van niet: “Dan waren ze wel massaal de straat op gegaan toen Prigozjin optrok naar Moskou om hem eventueel te steunen bij een regime change. De meeste Russen zitten ook helemaal niet te wachten op Prigozjin die in principe een crimineel is. De meesten denken; we zijn in ieder geval beter af met Poetin. Iemand die zich op een normale manier uit in plaats van de scheldtirades van die crimineel van het huurlingenleger”. Het is natuurlijk ook kiezen tussen twee kwaden.

Het Russische leger lijkt wel sympathie te hebben tegenover Wagner, zij reageerden heel passief en hebben geweigerd om Wagner tegen te houden. En dat is natuurlijk niet zo goed voor de positie van Poetin. “Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de positie van Poetin aan kracht heeft ingeboet. Ik denk dat zijn autoriteit een beetje is afgebrokkeld”, aldus de militair strateeg.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml