'Ze doen geen oog dicht met Syrische buren'
Binnenland

'Ze doen geen oog dicht met Syrische buren'.

Voor de burgemeester van Brabantse Vlijmen, Jan Hamming, was het trauma van een Brabants stel genoeg reden om hen geen Syrische buren te geven. 

"Hun trauma hebben ze nog niet verwerkt, dat werd me duidelijk tijdens een gesprek", vertelt de burgervader over zijn besluit in het AD. Het stel overleefde ternauwernood de terreuraanslag in Tunesië, waar 38 toeristen de dood vonden.

Geen haat

"Ook de vluchtelingen hebben veel meegemaakt, die hebben mij heftige verhalen verteld. Over moordpartijen, aanslagen. Zij zijn juist gevlucht voor IS-terroristen zoals in Tunesië. Maar je moet een situatie creëren waarbij iedereen verder kan. Dat kon hier niet. Het stel herbeleeft de gebeurtenis nog vaak, ze doen geen oog dicht als de vluchtelingen naast hen komen wonen. Wij willen intussen dat iedereen hier veilig kan wonen, de inwoners en de vluchtelingen", aldus de burgemeester.

Het stel heeft volgens Hamming niets tegen vluchtelingen: "Dat hebben ze meerdere keren laten merken. Zij vinden ook dat ze opgevangen moeten worden in Nederland. Zij kunnen de vluchtelingen alleen niet los zien van de gebeurtenis in Tunesië."

Werkwijze

Dit betekent niet dat iedereen met burenbezwaren zijn zin krijgt. "Ik hou er geen rekening mee als enkele buren geen vluchtelingen willen, simpelweg omdat ze vluchteling zijn. Wij willen ze juist verwelkomen. En in principe kan niemand bepalen welke buren je krijgt. Maar dit was een uitzonderlijke situatie." Hij houdt voet bij stuk: "We wijken niet van onze werkwijze af. Ik vind ook absoluut niet dat ik gezwicht ben voor dreigementen van wie dan ook. Ik heb gekeken naar een menselijke oplossing, voor de vluchtelingen en de buren."

Alle artikelen geladen. Overzicht →