Zeker 175 gedupeerden dankzij falend UWV

Zeker 175 gedupeerden dankzij falend UWV 

12 mei 2021 - 15:15

Het zal ook eens niet... Wéér een overheidsinstelling waar mensen er een potje van hebben gemaakt. Uitkeringsinstantie UWV heeft zeker 175 mensen gedupeerd omdat er fouten werden gemaakt met de beoordeling of ze arbeidsongeschikt zijn.

Dit is mogelijk slechts het topje van de ijsberg want die 175 zijn slachtoffers die zich bij een speciaal hiervoor opgericht meldpunt kenbaar hebben gemaakt, dus het is maar de vraag hoeveel er daadwerkelijk zijn. Volgens het UWV zullen deze mensen in elk geval 'gecompenseerd' worden.

De zaak heeft betrekking op een groep mensen die tussen 2006 en 2010 een WIA-uitkering hadden voor gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Die groep raakte vervolgens om 'onduidelijke redenen' buiten beeld waardoor ze lang in onzekerheid verkeerden over de definitieve beoordeling van hun arbeidsgeschiktheid. In 2018 werd besloten deze ongeveer 2100 mensen opnieuw te keuren. Dat gebeurde door verplegend personeel en niet door artsen zoals vereist is. Toen er over die werkwijze ophef ontstond, besloot het UWV de herkeuringen opnieuw te doen. Nu werd dat wel volgens de regels gedaan en raakte ongeveer 30 procent van de mensen de uitkering gedeeltelijk of volledig kwijt.

Dit had voor hen grote gevolgen, zo blijkt (joh). Op aandringen van de Centrale Cliëntenraad opende de uitkeringsinstantie daarom eind vorig jaar het meldpunt. "We zijn echt geschrokken van de verhalen die we te horen krijgen. De impact op de levens van deze mensen is groot. Ze zijn vaak in moeilijke situaties beland, emotioneel, sociaal en financieel. Dat heeft ons diep geraakt", zo zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden 'sorry'.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.