Zelfkastijden met slavernij-expo
Binnenland

Zelfkastijden met slavernij-expo.

Foei wij! Stoute wij! Weg met ons! Schuldig, schuldig, SCHULDIG! Het kan er niet diep genoeg in geramd worden, zelfs de schoenen van Erik van Muiswinkel worden ingezet op een Amsterdamse slavernij-expositie, want hij stopte met het Sinterklaasjournaal 'omdat hij zich niet meer kon vinden in het uiterlijk van Zwarte Piet.'

Deze expositie komt er omdat er (insert hoongelach) te weinig aandacht is voor de slavernij. Waarmee altijd exclusief bedoeld wordt: de transatlantische slavernij van de zeventiende en achttiende eeuw door Europeanen en Amerikanen jegens Afrikanen. 

Dat altijd iedereen overal elkaar tot slavernij dwong in de geschiedenis van de mensheid, DAT is een historisch feit over slavernij dat we beslist NIET mogen benadrukken van de Herstelbetaliërs. 

Enfin, er komt dus een tentoonstelling in het Amsterdamse Tropenmuseum, maar daarna is het niet klaar met het thema, nee, de expo "is een opmaat naar een grote tentoonstelling over het koloniale verleden die het museum in 2021 organiseert. Bezoekers kunnen aan de hand van een videoboodschap of ansichtkaart vragen stellen of gedachten achterlaten, die ook input vormen voor de vervolgexpositie."

Nou, iedere schoolklas in Amsterdam en verre omstreken moet verplicht naar die tentoonstellingen, dat voelen wij op onze slavenhandelende haatklompen aankomen, dus kan het museum ronkende persberichten over de bezoekersaantallen rondsturen. En worden er generaties schoolkinderen opgevoed met de merkwaardige dogmatiek van de Erfzonde (en overerfbaar slachtofferschap!) inzake de slavernij.

Echt, niets mis met eerlijk en voldoende onderwijs over (het aandeel van Nederland in) de slavenhandel. Is belangrijk. Maar iets zegt ons wij ook na twee (gesubsidieerde) exposities niet van de roep om herstelbetalingen en de permanente beschuldigende vinger tegen blanke mensen af zijn. En dat kinderen tegenwoordig bitter weinig meer leren over de glorieuze, trotse momenten uit ons verleden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →