'Zelfmoord? Dan tikt de maatschappij 2,8 miljoen euro af'

'Zelfmoord? Dan tikt de maatschappij 2,8 miljoen euro af' 

08 november 2021 - 10:59

Als u zelfmoord pleegt dan kost dat de maatschappij 2,8 miljoen euro. Hoe we dat weten? Dankzij een rekensom van zelfmoordpreventielijn 113. De organisatie wil structureel meer aandacht voor preventie. 

Die 2,8 miljoen is opgebouwd uit directe kosten, zoals inzet van ambulance, politie en brandweer, indirecte kosten, de human capital: het bedrag dat de persoon in kwestie had kunnen ophoesten ten bate van de staatskas (niet onbelangrijk...) en immateriële kosten, denk aan therapie voor de nabestaanden. Met gemiddeld vijf zelfdodingen per dag, ruim 1.800 per jaar, is dat dus liefst 5,5 miljard (!) euro, meldt EenVandaag

Een behoorlijk bedrag, met andere woorden. Nu is het zo dat in het verkeer er jaarlijks miljarden worden uitgetrokken om het aantal dodelijke slachtoffers naar beneden te krijgen. Daar hebben ze ook berekend wat de kosten voor de maatschappij zijn en worden er investeringen gedaan om het aantal en dat bedrag naar beneden te krijgen. 113 zou graag zien dat dergelijke investeringen ook worden gedaan om het aantal zelfmoordpogingen naar beneden te krijgen en trekt daarom met dit onderzoek aan de bel.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml