Zelfmoordterreur treft Irak: 11 doden
Buitenland

Zelfmoordterreur treft Irak: 11 doden.

De Iraakse steden Tikrit en Samarra waren vanochtend doelwit van terroristische aanslagen. Daarbij zijn elf mensen vermoord.

In Tikrit ontplofte een met explosieven volgepakte ambulance. Negen mensen stierven toen de zelfmoordterrorist die het voertuig bestuurde op de knop drukte. De stad, thuisbasis van ex-dictator Saddam Hoessein, heeft een avondklok ingesteld en houdt rekening met nieuwe aanslagen, schrijft Reuters.

Een andere suïcidale moslim explodeerde in Samarra, dat ligt op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Tikrit. Het jihadistische geweld trof ditmaal een parkeerplaats naast Moskee al-Askari. Bij het gebedshuis voor sjiitische pelgrims overleden twee mensen.

Slag om Mosoel

Mogelijk zit terreurkalifaat Islamitische Staat achter de aanslagen. De moordlustige bende is sinds kort bezig met een nieuwe reeks gewelddadigheden als reactie op een grootschalig Iraaks regeringsoffensief tegen de stad Mosoel, die door IS is bezet. Behalve de militairen rukken ook Koerdische strijdgroepen, die nog een appeltje hebben te schillen met het woestijntuig, op naar Mosoel. Met de tegenaanvallen zouden de jihadisten de aandacht van hun vijanden willen afleiden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →