Zelfrijdende auto's slopen binnenstad
Binnenland

Zelfrijdende auto's slopen binnenstad.

Om het zelfrijdende auto's in de toekomst het een beetje naar hun zin te maken moeten de komende decennia verschillende grote steden enorm op de schop. Over een jaar of tien moeten er al zelfrijdende taxi's rondcrossen en in 2035 kan iedereen mogelijk een zelfrijdende bak kopen.

In bijvoorbeeld Amsterdam moet alles op de schop. Zonder verbouwingen raakt onze hoofdstad verstopt. Volgens een rapport van de Boston Consulting Group zijn zelfrijdende auto's zelfs niet mogelijk als de steden niet op schop gaan. In het rapport wordt een doemscenario geschetst waarbij 60 procent van de huidige automobilisten kiest voor zelfrijdend. Bij de ov-gebruikers ligt dat percentage zelfs op 70, weet het AD.

Nederlandse steden zijn nu nog veel te klein voor zelfrijdende auto's, daar de zelfrijdende voertuigen meer ruimte nodig hebben om maar niet te botsen. Om het allemaal te kunnen betalen wordt er zelfs al gedacht aan ritbeprijzing. Betalen om je eigen auto te gaan rijden.

Aanpassingen, OVERAL!

De bestaande infrastructuur (wegen, parkeerplaatsen, borden, verkeerslichten) van drukke steden moet daarop goed worden aangepast. Want zelfrijdende voertuigen hebben echt de ruimte nodig, zodat ze niet steeds dreigen aan te rijden tegen andere weggebruikers.

Bent u nu in paniek? Hoeft helemaal niet. Hoogleraar transportbeleid van de TU Delft, Bert van Wee, verwacht dat er helemaal niets aan de hand gaat zijn, omdat zelfrijdende bakken prima over het huidige asfalt kunnen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →