Zelfstandige psychiaters stoppen vanwege nieuw kostenbeleid; patiënten de dupe

Zelfstandige psychiaters stoppen vanwege nieuw kostenbeleid; patiënten de dupe 

10 november 2021 - 14:41

Zelfstandig gevestigde psychiaters (ZGP) dreigen hun praktijk te sluiten, omdat zij vanaf 2022 veel minder betaald krijgen voor hun behandelingen dan de psychiaters in de grote instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Rutger gaat op onderzoek uit en zoekt patiënten op die zijn vastgelopen binnen de GGZ en nu tussen wal en schip vallen.

Vanaf 1 januari wordt er een nieuwe bekostiging voor de GGZ en de forensische zorg ingesteld. Dit werd bedacht door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de wachtlijsten van mensen met complexe problemen te verkleinen, zodat het vak van psychiater aantrekkelijker wordt in grote GGZ-instellingen. Dit betekent dat een psychiater in een instelling meer gaat verdienen dan een zelfstandig gevestigde psychiater, omdat in het nieuwe beleid de behandeling van complexe patiënten van vrijgevestigde psychiaters gelijkstaat aan dat van een klinisch psycholoog.

Haye bij de Weg heeft als ZGP een eigen praktijk waarin hij patiënten met complexe problematiek behandelt, maar ook hij gaat stoppen. Hij wil zich niet laten dwingen door de zorgverzekeraar om in een grote GGZ-instelling te gaan werken, en vindt dat zijn werkplezier nu verdwijnt. ‘‘Als ik niet kan werken zoals ik nu doe en daar niet de ruimte en erkenning voor krijg dan zie je mij hier niet staan’’.

Patiënt Christian verliest zijn houvast en valt in een gat wanneer zijn zelfstandig gevestigde psychiater ook stopt. Hij heeft vanaf kinds af aan te maken gehad met verkeerd gestelde diagnoses bij de GGZ en voelt zich nu eindelijk geholpen. ‘‘Er is hier veel meer aandacht voor mij, een-op-een contact en er is 24/7 hulp beschikbaar’’. Woordvoerder van de NZa, Erik Bloem, garandeert dat de behandelingen van deze patiënten zullen worden overgenomen door een andere behandelaar, maar vindt niet dat zij door hun nieuwe beleid de patiënten buitensluiten. ‘‘Dit is de schuld van de psychiater wanneer hij stopt’’.

De gevolgen van het korten van de ZGP werd niet onderzocht of getest: hoeveel patiënten met complexe problematiek vallen nu tussen wal en schip?

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml