Zien: klimaattuig is kut en verpest topwedstrijd

Zien: klimaattuig is kut en verpest topwedstrijd 

04 juli 2023 - 12:01

Het klimaat is kut. Het wordt veel te warm, we zweten ons dood, het zeewater wordt door de smeltende ijskappen veel te koud en omdat klimaatactivisten werkloos en lui zijn, zijn ze veeeeeel te laat in actie gekomen om ons te redden. En nu zijn we fucked en ten dode opgeschreven. Om de aandacht van hun eigen falen af te leiden halen ze steeds gekkere acties uit onder het mom van 'zie ons eens goed bezig zijn'. Maar ondertussen zijn ze tering irritant en helpt het geen ene klote.

Het meest recente voorbeeld van zo'n doldwaze, nutteloze, irritante, niet helpende, contraproductieve, vermoeiende, moker vervelende, hinderlijke, boosmakende, kwaadwillige, mensen-op-verkeerde-idee├źn-brengende en gevaarlijke actie was afgelopen weekend in Stockholm bij een Diamond League-wedstrijd. Een stuk of wat mannen in strakke pakjes waren druk bezig met het bedrijven van topsport. 400 meter horde springen is een slijtageslag waarbij je alles op alles moet zetten om alles uit je lijf te persen. Keihard rennen en over horden springen is pittig, vergt maandenlange training en kan gevaarlijke blessures opleveren. Het is topsport.

Maar uiteraard hadden drie activisten van het verder totaal onbekende A22 Network (het zal wel het lelijke stiefzusje van Extinction Rebellion zijn) daar totale schijt aan. Ze drongen de atletiekbaan op en blokkeerden met hun ongewassen haar en een enorm spandoek vlak voor de finish zes banen waar de topatleten inmiddels in een felle sprint verwikkeld waren. Totaal respectloos, brieste Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Karsten Warholm na afloop volkomen terecht. 'Het is toegestaan om te protesteren en het ergens oneens over te zijn. Maar dit is niet de manier om het te doen. Het is respectloos voor de mensen die hier zijn om hun werk goed proberen uit te voeren. Ik ben echt pissig.'

En dat is volkomen terecht! Een actie als deze is gevaarlijk en dient geen enkel doel. Klimaatactivisten zijn onderhand al lang geen klimaatactivisten maar ordeverstoorders, relschoppers en vandalen. Het is op aandacht belust schorem dat denkt dat ze alles kunnen maken en overal mee weg kunnen komen. Het besmeuren van schilderijen in musea, het blokkeren van snelwegen, het lamleggen van vliegvelden en op gevaarlijke wijze boycotten van sportwedstrijden moet stoppen. Ze zijn volledig doorgeslagen en zijn veel te veel in zichzelf en in hun 'strijd' gaan geloven.

Het is te hopen dat deze actie geen vervolg krijgt, helemaal nu de Tour de France bezig is. Je moet er toch niet aan denken dat het werkschuwe tuig tijdens een etappe ineens een spandoek over de weg trekt terwijl er een peloton wielrenners aan komt fietsen, met vijftig, zestig of zeventig kilometer per uur.

Demonstreren is een goed recht, maar zelfkritisch vermogen ook. Bedenk iets origineels, iets dat zoden aan de dijk zet, iets dat de mensen aan het denken zet, als je dat dan zo graag wilt, maar stop met dit soort nutteloze, respectloze en bovenal gevaarlijke acties. En zoek werk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml