ZIEN: Slagveld Saint-Louis
Buitenland

ZIEN: Slagveld Saint-Louis.

Wow, lagen die 'Black Lives Matter'-spandoeken alweer bijna stoffig te worden in de kast. Gelukkig vonden demonstranten in de Amerikaanse stad Saint-Louis toch nog een 'goede' reden om voor de zoveelste keer politieagenten aan te vallen en slooppartijen te houden vreedzaam te ageren tegen politiegeweld.

Aanleiding van de protesten is de vrijspraak van de 36-jarige voormalig agent Jason Stockley, die in 2011 de 24-jarige zwarte drugsdealer Antony Lamar Smith doodschoot.

Volgens de rechter handelde Stockley uit zelfverdediging toen hij vijf kogels op de gewapende Smith afvuurde en heeft de verdachte netjes de tijd gekregen zich over te geven. De aanklagers zijn een andere mening toegedaan. Zij stellen dat Stockley maar één missie had; het ombrengen van Smith.

Direct na de uitspraak ging het, en gaat het nog altijd, mis in Saint-Louis. Pakweg zeshonderd betogers marcheerden door de straten en een klein deel van hen begon met het aanrichten van vernielingen en zocht de confrontatie met de politie. Tien agenten raakten hierbij gewond. Tachtig demonstranten zijn tot op heden gearresteerd.

Dat de rellen wel echt serious business waren, bleek wel uit het feit dat de band U2 haar geplande concert eergisteren afzegde, omdat het naar eigen zeggen de veiligheid van de bezoekers niet kon garanderen. Ook Ed Sheeran cancelde zijn optreden, om dezelfde reden.

Anyway, Saint-Louis is al drie dagen een slagveld, waarbij het blijkbaar niet meer uitmaakt wát er vernield wordt, zolang er maar vernield wordt. White lives matteren natuurlijk heel wat minder, vooral als het politiemensen betreffen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →