Zijlstra houdt deur open voor de Turken
Buitenland

Zijlstra houdt deur open voor de Turken.

Wat een toffe peer is die Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) toch eigenlijk, vindt u niet? Het maakt  geen moer uit wat Turkije allemaal doet en laat, in ras VVD'er Halbe Zijlstra hebben zij iemand gevonden die de deur nooit dichtgooit. Halbe vergeeft alles.

Zijlstra heeft zich voorgenomen de betrekkingen met Turkije te normaliseren, koste wat het kost. Dat gaf hij vandaag in de Tweede Kamer aan, "maar wel op basis van gelijkwaardigheid".

Gisteren werd bekend dat ons land officieel ambassadeur Kees van Rij teruggetrokken heeft uit Turkije na ellenlange gesprekken in de achterkamertjes over hoe nu verder te gaan. "We zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zei Zijlstra daarover.

Toch hoeft de relatie niet definitief in de ijskast geplaatst te worden. Zo blijft een Nederlandse zaakgelastigde zolang Erdogan het wil de belangen in Turkije behartigen en een nieuwe Turkse consul-generaal voor Deventer kan volgens Zijlstra gewoon komen. Tuurlijk, waarom ook niet?

Het schijnt trouwens zo te zijn dat de relatie met Turkije wel degelijk binnen afzienbare tijd hersteld kan worden, maar de trotse Turken willen dan wel dat wij nederig als we zijn op onze blote knietjes de eerste stap zetten. Gelukkig houdt onze regering (voorlopig) zijn poot stijf.

Alle artikelen geladen. Overzicht →