Zijlstra stuurt hoogste Eritrese diplomaat naar huis
Binnenland

Zijlstra stuurt hoogste Eritrese diplomaat naar huis.

De hoogste diplomaat van Eritrea in Den Haag - ene Tekeste Ghebremedhin Zemuy - is zojuist door ons land tot 'persona non grata' verklaard. Reden hiervoor is dat het regime uit het Afrikaanse land op een ronduit misdadige manier maar geld van zijn arme burgers blijft aftroggelen. 

Een maatregel als deze is hoogst ongebruikelijk, maar er is dan ook het nodige gebeurd. 

Radioprogramma Argos onthulde dat het regime geld uit de zakken van een Eritrese asielzoeker in Nederland heeft getroggeld door hem extra belasting te laten betalen en spijt te laten betuigen voordat hij bepaalde documenten kreeg. Nederland had Eritrea voor dit soort praktijken al eens eerder op de vingers getikt, maar blijkbaar is het Afrikaanse land er vrolijk mee doorgegaan.

Sowieso houdt Eritrea er rare gewoontes op na. Zo heeft het eens haar burgers in ons land verplicht om een petitie te ondertekenen waarin ze moesten verklaren hoe ontzettend fantastisch het leven in het Afrikaanse land wel niet is.

Voor D66 was de maat na de uitzending van Argos vol. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer ondersteunde vorige maand dan ook een motie van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma om het ambassadekantoor van Eritrea op te doeken.

Minister Halbe Zijlstra heeft nu gehoor gegeven aan de motie. Het ambassadekantoor sluiten gaat hem echter wat te ver omdat anders de betrekkingen met Eritrea 'ernstig geschaad' kunnen worden, en dat moeten we natuurlijk niet willen... Bovendien moeten die arme Eritrese vluchtelingen ook ergens terecht kunnen, nietwaar?

Alle artikelen geladen. Overzicht →