Zijn er oplossingen voor het belabberde geluid op de radio?

Zijn er oplossingen voor het belabberde geluid op de radio? 

14 oktober 2021 - 15:03

De elektronische saus die over de muziek wordt gestrooid op de landelijke radiostations is niet zo smakelijk. Muziek op de radio klinkt niet zo best: het is pure vervorming, maar dat wordt binnen de radiowereld als prettig ervaren.

Radiomakers zijn bang om luisteraars te verliezen. Maar is dat wel terecht? Gert-Jan de Vries komt er in de laatste aflevering van de podcast Keihard de Beste achter dat de inhoud van radioprogramma's een veel belangrijkere rol speelt. Bovendien: geluid dat constant op hetzelfde niveau en klank wordt afgespeeld wordt door ons brein als ruis ervaren. Daarom is het ook zo raar dat radiomakers geluid 'radio willen laten klinken'. Dynamiek is belangrijk om onze aandacht erbij te houden. Maar: radio is ook showbizz, daar heb je volgens radio-DJ Jeroen van Inkel om het goed te doen wel audio-processing voor nodig.

Is er dan een oplossing voor het belabberde geluid van de radio? Jazeker, radiomakers zouden een stapje terug moeten doen. Voordat we straks een hele generatie luisteraars opleiden die niet meer weten hoe muziek echt klinkt. De luisteraar zou zelf een keuze moeten kunnen maken: je hebt tenslotte ook klankregeling (hoger, lager, meer of minder bas) dat zou ook voor compressing moeten kunnen.

Het is misschien wel tijd voor een grote reset onder radiostations, met daaraan een onderzoek gekoppeld wat luisteraars daarvan vinden: "Radiostations zijn hun referentiekader kwijtgeraakt. Gelukkig is die weer makkelijk terug te vinden: de referentie is namelijk de muziek."

Luister hier naar aflevering 7 van Keihard de Beste! 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml