Zilver voor Büchli op keirin
Sport

Zilver voor Büchli op keirin.

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft gisteravond op de Olympische Spelen zilver gepakt op het onderdeel keirin. De 23-jarige Noord-Hollander moest alleen de Britse topsprinter Jason Kenny voor zich dulden in de finale. Het brons ging naar de Maleisiër Azizulhasni Awang. Büchli veroverde eerder bij WK's twee keer brons op keirin.

De finale van het spectaculaire sprintonderdeel ontaardde in een soap, omdat de race tot twee keer toe werd afgeschoten. Eerst leken zeker twee renners, Kenny en Awang, de brommer bij het verlaten van de baan te snel te passeren. Normaal staat daar diskwalificatie op, maar de jury besloot na uitvoerige bestudering van de beelden en minutenlang overleg alle zes finalisten een nieuwe kans te geven. Ook de tweede poging om te racen werd afgeschoten, maar weer deelde de jury geen diskwalificaties uit.

Versnelling

De derde poging voor de race over acht ronden slaagde wel. Büchli moest van ver komen, maar had in de laatste ronde een machtige versnelling in de benen. Alleen Kenny, die in Rio ook al goud pakte op de sprint en teamsprint, bleef buiten zijn bereik.

De 28-jarige Brit trad in de voetsporen van Sir Chris Hoy, die bij de vorige twee Spelen goud pakte op keirin. Kenny kwam net als de illustere Schot op een totaal van zes gouden plakken op de Spelen. Eerder op de avond pakte zijn vriendin Laura Trott al goud op het omnium. Samen hebben ze nu tien olympische titels in huis.

Tweede na Mulder

Büchli is de tweede Nederlandse medaillewinnaar bij de mannen op dit onderdeel. Vier jaar geleden pakte Teun Mulder brons in Londen, al moest hij de derde plaats na grondige bestudering van de fotofinish toen wel delen met de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven. Elis Ligtlee kroonde zich zaterdag in Rio de Janeiro tot olympisch kampioene op keirin.

Alle artikelen geladen. Overzicht →