Zo gaat EU nepnieuws bestrijden
Tech

Zo gaat EU nepnieuws bestrijden.

Nou beste reaguurders, wij zijn gered van misleidende berichten die achteraf totaal niet waar blijken te zijn, Nep-nieuwsberichten dus. U hoeft dus voortaan niet bang te zijn dat instanties als de Russische trollenfabriek u probeert te beïnvloeden, tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen bijvoorbeeld.

Een adviesgroep van de Europese Unie heeft een rapport geschreven met een stappenplan om dit soort 'nieuws' te bestrijden. De adviesgroep bestaan uit 39 leden, waaronder saillant genoeg de drie techplatforms die met name verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van nepnieuws: Facebook, Google en Twitter. Maar daar zullen we maar niet teveel over zeuren.

Een van die adviezen betreft overigens de onmiddellijke opheffing van nepnieuws-lijst EuvsDisinfo, waar in Nederland is er de afgelopen maanden veel kritiek geweest. Op die door de EU opgestelde lijst stonden onder meer artikelen van De Gelderlander, The Post Online en GeenStijl. Zij zouden 'Russische leugens' klakkeloos hebben overgenomen, wat achteraf complete onzin bleek.

Wat moet er dan wel gebeuren? In het kort komt het erop neer dat het voor u als gebruiker makkelijker moet worden om nieuws op feiten te checken. Facebook, Google en Twitter beloven, samen met Wikipedia en Mozilla Firefox, zich aan het stappenplan te houden.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →