Zo radicaliseerde puber onder 'begeleiding' van Bilal 

28 december 2017 - 11:55

Bilal L. - u weet wel, die medewerker van Streetcornerwork bij de gemeente Amsterdam die zijn baan misbruikte om jihadisten te werven - heeft in 2013 ook de 16-jarige Achraf Bouamran geronseld. Dat is althans de stellige overtuiging van zijn vader Farid. Achraf kwam bij een drone-aanval in 2016 in Syrië om het leven.

Heel toevallig radicaliseerde zijn zoon precies op het moment dat hij onder begeleiding stond van Bilal. Uit een reconstructie van De Telegraaf blijkt nu ook dat Bilal een cruciale rol speelde bij de radicalisering van Achraf. 

Achraf mag namelijk bij deze Bilal in 2012 een 'snuffelstage' lopen, zogenaamd op voorspraak van de middelbare school, waarbij hij in contact komt met jongeren die vatbaar zijn voor jihadisme. Ook zouden ze samen Arabische lessen volgen. "Bilal maakte dankbaar gebruik van de interesse van sommige jongeren in de islam", vertelt een bron van Streetcornerwork.

Zijn pa moest lijdzaam toezien dat zijn zoon in deze periode onder meer webpagina’s van extremistische moslims bezoekt en zich verdiept in de strijd in Syrië. Op een nacht ziet Farid hem op straat met een mysterieuze man. "Een Afghaan, die Achraf zei te helpen vanuit een islamitische stichting", waarvan achteraf blijk de eigenaar van deze stichting sinds 2016 op de nationale terrorismelijst staat.

Omdat zijn zoon hem ontglipt eist hij een gesprek op school. En dan blijkt dat de school Bilal nooit heeft gevraagd 'te helpen'. Achraf vraagt intussen op school om een gebedsruimte, zodat hij kan bidden. Nu schrikt de school ineens wakker maar voordat aan de bel kan worden getrokken, is Achraf met de noorderzon vertrokken naar Syrië.

Wat dit hele verhaal extra pijnlijk maakt, is dat de gemeente de radicalisering van Achraf wel in de gaten hield, maar de verantwoordelijk ambtenaar - Saadia Ait-Taleb, vond het nooit zo nodig de alarmbellen te luiden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie